Kennisbank

Hoe herstart ik mijn server automatisch? Print

• 0

Waarom zou ik mijn server herstarten?

Er zijn meerdere redenen waarom je bijvoorbeeld iedere nacht je Minecraft server zou willen herstarten, zoals:

• Je wil iedere nacht een nieuwe wereld genereren om op te spelen;
  • Om updates (mods, plugins en versies) door te voeren;
  • Om nieuwe functionaliteiten (plugins of mods) toe te voegen aan je server;
  • Om het werkgeheugen verbruik te legen

Voordat je begint..

Let op: Automatische backups worden tussen 00:00 en 02:00 gemaakt, automatiseer dan ook geen server herstart tussen deze tijden.

Zorg er voor dat er een backup gemaakt is of wordt van je Minecraft server. Mocht er iets misgaan dan kun je altijd terug naar de laatste versie.

Om je hierbij te helpen zorgen wij er al voor dat er iedere nacht automatisch een backup gemaakt wordt van je minecraft server, hier hoef je niets voor te doen.

Controleer dit wel even in het game paneel onder het kopje 'backups'.

backup_screenshot

Aanmaken van een schedule

Om het herstarten van je gameserver te automatiseren kun je gebruik maken van zogenoemde schema's (schedules).

Deze kun je in het game paneel aanmaken onder het kopje Schedules en werken via een Cron expressie. Deze wordt als volgt opgebouwd:

Minuut Uur Dag van de maand Maand Dag dan de week

Om zo'n schedule aan te maken kun je gebruik maken van cijfers en van een *, Hieronder een aantal voorbeelden:

• Iedere 15e minuut van een uur:
    • 15 * * * *
  • Iedere dag om 02:30:
    • 30 2 * * *
  • Iedere 25 minuten:
    • */25 * * *
  • Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag om 04:00
    • 0 4 * * TUE,THU,SAT

Om eenvoudig te beoordelen hoe en wanneer je schedule zal lopen kun je deze maken op Crontab.guru.

Ter illustratie maken wij even een schedule waarbij onze server iedere nacht om 04:05 herstart. Dit is het moment dat er nagenoeg geen spelers aan het spelen zijn en zodoende heeft niemand hier last van.

Server_restart_schedule

Geef in de titel een naampje aan je schedule zodat je hem later kunt herkennen, vul vervolgens de velden naar wens in, voor ons is dat:
5 4 * * *

Zorg er vervolgens voor dat je schedule enabled is en kies of je deze schedule wil runnen ook als je server uit staat.

Net als de website crontab.guru kunnen we hier de Cheatsheet bekijken, deze geeft ons ook een aantal voorbeelden.

Aanmaken van een actie

Klik op het aangemaakt schedule en klik dan vervolgens op de knop New Task om een nieuwe taak aan het schedule toe te voegen.

Selecteer hier de volgende opties:

• Action - Send Power Action
  • Time offset in seconds - 0
  • Payload - Restart the server
  • Continue on failure - Zet aan

server_restart_task Dit zorgt er voor dat je server telkens om 04:05 opnieuw opstart. De Continue on Failure knop zorgt er voor dat de herstart de volgende keer ook weer uitgevoerd wordt mocht dit verkeerd gegaan zijn.

Conclusie

In deze tutorial heb je geleerd waarom en hoe je je minecraft server automatisch kunt herstarten.

Dit kun je eenvoudig doen door het aanmaken van een schedule en hier vervolgens een taak aan toe te voegen.

Hierdoor houd je je Minecraft server schoon, snel en up-to-date